| |

Kukintoja sementillä -vertaiskirja julkaistiin

Kukintoja sementillä -kirjan kansi

Kukintoja sementillä – voimaannuttavat vertaiset -kirja julkaistiin kutsuvierastapahtumana 17.9.2021 Metropolian Myllypuron kampuksella. 

Kirjan takakansikuvaus kertoo näin:

Ihmisten elämässä on erilaisia vaiheita. Sairastuminen on kriisi ja se saattaa muuttaa koko elämän. Kriisi voi olla myös oppimiskokemus ja ovi uuteen vertaisten maailmaan. Tässä kirjassa kokemusasiantuntijat kertovat tarinoidensa kautta vertaisuudesta ja siitä, miten vertaisuus on vaikuttanut heidän elämässään.

Vertaiskirjan idea syntyi Niemikotisäätiön yhteistyöryhmässä toimivan palvelunkäyttäjän (kirjan “Annikki”) aloitteesta. Toiminnanjohtaja Seppo Eronen kertoi puheessaan kuinka idea koettiin ryhmässä loistavaksi ja toteuttamisen arvoiseksi. Luontevana ja osaavana yhteistyökumppanina Sosped-säätiö toteutti kirjan Niemikotisäätiön rahoitusavustuksella.

Kirjan keskeisenä koostajana ja toteuttamisen tukena toimi Saija Salonen, Mieletöntä valoa -tuottaja. Kirjoittajia saatiin kokoon kahdeksan ja kokemukset vaihtelivat omakohtaisista tai lähipiirin kokemista psyykkisistä kipukohdista kehollisiin toiminnallisiin vikoihin. Salonen toi esiin kiitospuheessaan, kuinka pitkän ja koronankin vaikuttaman projektin jälkeen oli hienoa päästä yhdessä samaan tilaan juhlistamaan komeaa saavutusta.

Tilaisuudessa Annikki kertoi kuinka maailma ei ole vielä valmis ja siksikin mielenterveyskuntoutujien tarinat tulee saattaa tueksi ja avuksi muille vertaisille ja myös yleiseen tietoisuuteen. “Me ollaan sankareita kaikki, ihan jokainen”, hän tiivisti puheessaan. Myös kirjassa tarinansa kertonut Heka sanoi prosessin olleen kirjoittamisen osalta opettavainen. Hän kiitti myös projektin alussa mukana ollutta Heini Laitista, joka antoi tärkeää opastusta kirjoittamisen rakenteesta ja tyyleistä. Heka pohti, ettei niin lyhyeen tarinaan voi kertoa kuin pienen osan elämästään, mutta tärkeintä oli se, että tarina tuli kerrottua.

Tilaisuudessa online-tallenteessa puhuneet Seppo Eronen, Lassi Rajamäki (Sosped-säätiön toiminnanjohtaja) ja Ulla Vehkaperä (Metropolia) mainitsivat kuinka yksi kirjan tärkeä arvo on sen tuoma perspektiivi ja tieto kokemuksesta alan ammattilaisille ja alalle opiskeleville.

Kirjaa on painettu 500 kpl ja sitä jaetaan tekijöiden lisäksi alan keskeisille toimijoille ja kirjastoihin.

Kirja on ladattavissa sähköisessä muodossa osoitteessa https://kukintojasementilla.fi

Antoisia ja avaavia lukuhetkiä kirjan parissa!

Avajaistilaisuuden online-tallenne:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *