Maalattuja pääsiäismunia rivissä
Maalattuja pääsiäismunia rivissä

Tajunnan virtaa: Kokemusasiantuntijana koronakeväänä

Pari viikkoahan siitä kai jo on, kun korona aiheutti pakkotoimet ja ajoi meidät päivä- ja työtoiminnan ihmiset pois paikoiltamme säätiön eri puolille. Ihan kuin eräänlainen filmi olisi katkennut ja jäänyt toisesta päästään kohta jo keväisten tuulten heiluteltavaksi.

Koke-kahvila aloitti toimintansa ennen katkoa

Yhtä sun toista oli kuitenkin meneillään ennen katkoa. Meillä oli upea koke-kahvila. Jo aiemmin olimme pohdiskelleet sitä, kun meillä on Haagan toimintatalossa niin hyvät tilat tavata ilta- ja viikonloppuaikaan, muttei niitä oikein koskaan käytetty silloin. Päätettiin sitten perustaa sinne joka toinen kuukausi kokoontuva koke-kahvila, joka on vieläpä avoin kaikille kokemusasiantuntijoille ja sellaisina toimiville, ei pelkästään säätiöläisille. Tapaamisia on ollut jo kolme: kirjoituskahvila, Ville Nurmisen luento- ja rap-iltapäivä (sinne pääsin jopa itsekin paikalle!) sekä kahvila, jonne kutsuimme KoKoan (koulutetut kokemusasiantuntijat) jäseniä. Keskiviikko on siis se viikonpäivä, jolloin kahvilatapaamiset ovat ja paikkana Haagan toimintatalon Vertti-kahvila ja jos tila loppuu, niin ruokasalikin on käytettävissä. Toivottavasti pääsemme pian jatkamaan tapaamisia, sillä seuraava teema on Open Mick eli lava on vapaa.

Ville Nurminen esiintyi pienelle mutta sitäkin jalostuneemmalle porukalle. Hän teki vaikutuksen tarinallaan omasta elämästään. Sain itsekin lisää tietoa päihdekoke-asioista ja erityisesti minua piristi ja hämmästytti se, että Nurminen oli tehnyt oman selviämismatkansa täysin omin avuin. AA-toimintaa on kunnioitettava, ja siellä tarjotaan apu todella jokaiselle. Mutta oli hyvä näkökulma sekin, että raitistua voi itsekin. Se vaan vaatii enemmän sinnikkyyttä. Ja mikään ei voita omaa aktiivisuutta ja motivaatiota, sehän pitää paikkansa jo kaikilla aihealueilla. Minuun Nurminen valoi aivan uutta uskoa asioihin. Ja räpätäkin hän osaa. Siellä taisi syntyä uusia räppifaneja ihan solkenaan noin yleisesti ottaenkin.

Kokemusasiantuntijan apunurkkaus tauolla

Kokemusasiantuntijan apunurkkaus on myös ollut jo pidemmän aikaa toiminnassa. Sekin toimii kahvilan tiloissa Haagan toimintatalossa. Sieltä on löytynyt apu jos jonkinlaisiin pulmiin. Asioimassa on käyty Annen avustuksella; on haettu tietoja jotka eivät muuten olisi löytyneet. Ja verenpainetta siellä mitataan, sehän kannattaa aina mitata silloin tällöin vaikkei lukemat olisi punaisella olleetkaan. Itsekin ehdin istua jonkun kerran Annen paikalla. Täytettiin hakemuksia ja mitattiin paineita. Ei hullumpaa koke-duunia. Luulen, että kahvila tuo kuvaan matalan kynnyksen, koska osa porukastahan olisi siihen aikaan kahvilassa muutenkin. Itsekin olen silloin tavattavissa koke-toiminnan puolesta. Siis keskiviikkoisin kello 9-11. Kunhan palaamme taas normiarkeen.

Niilo jatkaa toimintaansa poikkeusoloissakin

Niilo-koket ovat se instanssi, joka on jatkanut toimintaa, vaikka liikkumista ja käymisiä on rajoitettu. Meillä on sekä chätit käytössä, että myös whatsappi. Yksi chäteistä vihittiin jopa 24/7-pohjaiselle keskustelulle. Ja Niilo-kokejen pitämä oma chätti – myös Kahvila nimeltään – onkin nyt kolme kertaa viikossa normaalin yhden sijasta. Nyt on lisätty myös toiminnallista kuviota levyraadin ja leffakerhon muodossa. Levyraati on vaikea, kun on viimeksi harrastanut musiikin kuuntelua vuonna yksi, mutta on ollut mahtava päästä laatuleffojen katseluun kiinni. Tulee itsenäisesti katsottua vaan kaikenlaista höpöä, ja Sasha Baron Cohen on siinä maailmassa melkein jumala. Mutta leffakerho vie taas laadukkaamman matskun äärelle. On katsottu tähän mennessä Founder ja Mademoiselle Paradis. Molemmat tositarinoita ja älyttömän hyviä. Myös Niilo-pilotti etenee varmasti ja vakaasti.

Kokemusasiantuntijakoulutus ja työnohjaus tauolla

Kesken on myös uusien kokemusasiantuntijoiden koulutus säätiöllä. Ainakin yksi koulutuspäivä on jouduttu peruuttamaan tai oikeammin muuttamaan etätyöskentelyksi. Onneksi siinä oli aiheena oman tarinan kirjoittaminen. Kirjoitustehtävät lähtivät kaikille postina ja näin päästään eteenpäin ja kohti toivottavasti toukokuun lopussa pidettävää koulutustapahtumaa, jos koronatilanne sen silloin sallii. Tein kirjoitustehtävät itsekin, ja ne olivat tosi hauskoja. On hyvä, että saadaan vedettyä asiat valmiiksi meidän super-kivojen uusien koke-kokelaitten kanssa.

Lisäksi on kokemusasiantuntijoiden työnohjaus, joka myös on aivan ihana, mutta nyt pois toistaiseksi ohjelmistosta koronan vuoksi. Arvostan todella työnohjaajan luovuutta ja tapaa yhdistellä asioita kuten esimerkiksi tuomalla kuvioon tarinateatteria. Ja toinen samantyyppinen asia, joka pyörii normaalioloissa jatkuvana, on tietysti se kokemusasiantuntijoiden peruskuvio, eli niin sanotut keikat. Niillä ovat käyneet lähinnä ne kaikkein kokeneimmat meistä.  Keikat ovat olleet oman tarinan kertomista säätiön puitteissa ja ulkopuolella sekä ammattilaisen apuna toimimista eri instansseissa.

Vielä hetki kärsivällisesti odotetaan

Täytyy olla kärsivällinen, jos haluaa silmälasit tai päästä hammaslääkärille. Täytyy olla kärsivällinen, jos haluaa tavata sukulaistaan hoitokodissa. Olisi ihanaa, jos edes kesällä voisi taas elellä tavallisesti. Mutta koke-koordinaattorin viimeisenä sanana lainaan kuolematonta viisautta, jonka sanojaa ja lähdettä en kylläkään tiedä… “Hyvät asiat tulevat niille, jotka odottavat”.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *