| |

“ON TÄÄ VAAN NIIN JUMALAN HYLKÄÄMÄ PAIKKA”

Kuva: Otso Pohto

On aika puhua Haagasta. Kokemusasiantuntijana toimiessani ja varsinkin muitten kuin Niemikotisäätiön palvelunkäyttäjiä kohdatessani törmään usein melkoiseen skeptisyyteen säätiötä kohtaan ja myös Haagan toimitaloamme kohtaan. Ja totuus onkin, että kaikki toimintatalot eivät ole samanlaisia. Itse en voisi kuvitella käyväni muualla kuin säätiöllä ja Haagan toimintatalo on mielestäni yksinkertaisesti loistava.

Olen ollut täällä vuosia. Aloitin Paloheinästä ja sieltä siirryimme koko työkeskus tänne Haagan toimintatalolle kolmanteen kerrokseen. Sittemmin siirryin itse päivätoiminnan puolelle ja kävin vertaisohjaaja- ja kokemusasiantuntijakurssit. Molemmissa, muuten, oli Niemikotisäätiö kouluttajana, osakouluttajana vertaisohjaajille  ja ainoana kouluttajana kokemusasiantuntijoille.

Parasta talossa on kemia. Kävijöitä on kaikkiaan 150, joten on selvää etteivät kaikki ole tyytyväisiä aina, mutta mielestäni näin isoksi paikaksi on väen keskeinen kemia ja tunnelma todella hyviä. Toiseksi parasta talossa ovat työ ja toiminta. Molempia siis löytyy, työtoimintaa ja päivätoimintaa. Työtoiminta koostuu lähinnä tilatuista alihankintatöistä kuten vaikkapa ruuvien pakkaaminen tai postitus. Työtoiminnaksi lasketaan myös keittiö- ja siivoustyö. Päivätoiminta on yhdessä hengailua, erilaisia ryhmiä kuten yleissivistävät, käsityöt ja musiikki sekä retkiä ja jopa pienempimuotoisia matkojakin.  Ennen korona-aikaa oli tapana järjestää esimerkiksi Tallinnan-matka, kaikille talon eri osastoille yhteinen.

Kolmanneksi parasta on toipumisorientaation mukainen henkilökohtainen ohjaus ja aktivointi, joista jälkimmäinen toteutuu toisten kohdalla aikalailla tuhatprosenttisesti ja toisten kohdalla ei juuri nyt kovastikaan. Talosta voi saada tukea sellaiseenkin toimintaan, joka johtaa talosta eteenpäin yhteiskuntaan. Onko se sitten kuntouttavaa vai työtoimintaa nimeltään, mutta talossa voi jopa hankkia arvosanan toimitilahuollosta. Tai voi saada tukea Valtti-valmennukseen siirtymiseen, josta on näkymät työmarkkinoille  tai voi siirtyä myös tuetusti Verveen, myös työllistävä rupeama.

Me kaikki talossa luomme osaltamme tätä toimintaa. Ohjaajat ovat kivoja ja työtä pelkäämättömiä ja erityisplussa tietysti vastaava ohjaaja Markolle. Kyllä kuntouttava paikka voi olla paljolti nimittäin päällikkönsä näköinen. Marko on työstään jopa innostuva maraton-mies, joka harrastaa muunmuassa vitsejä ja huumoria. Ruoka on  hyvää, se maksaa 3,80€ ja tarvittaessa voi aloittaa päivänsä myös edullisella aamupalalla.

Haagan nykytila on erinomainen olosuhteet huomioon ottaen. Vain kuntoutuskodeissa asuvia vielä odotellaan tonteille. Korona-aikana talolta sai tukea yksinäisiin rupeamiin. Jos ei muuta voitu tehdä, niin ainakin ajankulunkia tarjottiin kuten lukemista. Ajankulukkeita saatiin lahjoituksina. Nyt olemme melkein täydessä toiminnassa. Kahvilaa ei olla vielä saatu avattua. Kahvila on nykyisin ns. vertaiskahvila, mutta kaikkien hengailutarpeisiin sopiva. Sinne ovat muutkin tervetulleita kuin talolaiset. Toiminnassa ei ole myöskään vielä uudelleen kokemusasiantuntija-kahvila, joka meillä oli tapana järjestää kerran kuussa. Se oli iltapäiväaikaan ja sinne olivat myös tervetulleita ja ovat muutkin kuin säätiön väki, kunhan on vain joku liittymäkohta kokemusasiantuntijuuteen.

Oma elämä on sillä lailla muuttunut näinä vuosina, että olen muuttanut myös Pohjois-Haagaan asumaan. Kävin täällä aikaisemminkin useasti tapaamassa vanhempiani, jotka muuttivat tänne 90-luvulla. Halusin olla lähellä heitä, jos he vaikka alkavat tarvita apua elämiseen  iän myötä. Lisäksi täältä on kävelymatka toimintatalolle. Jos säätiö tai toimintatalo joskus arveluttavatkin ihmisiä, niin niin tekee Haagakin itsessään. Kerran kävellessäni Haagan ostariaukiolla baarin ohi kuulin jonkun naisen sanovan baarista tulevalle seurueelleen, että “on tää vaan niin Jumalan hylkäämä paikka”. Mutta voin vakuuttaa, ettei Jumala ole meitä hylännyt vaan täällä saa itselleen ihan hyvät asuinoltavatkin.

Samankaltaiset artikkelit

Yksi kommentti

  1. Vaikka en ihan tuoreeltaan tätä lukenutkaan, niin suosittelen katsastamaan jutun. Hieno ja havainnollinen esittely Haagasta. Kiitos, Päivi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *