Kuvituspiirros: matkalaukku, lentokuva, kaupunkiprofiileja

Kokemusasiantuntijana maailmalla

7 th European Conference on Mental Health

Kokemusmatkapäiväkirjamerkintöjä

Kirjoittanut Olli Marttila

Huomenna on lähtö Kroatiaan Splitiin. Kävin hommaamassa kaulaan laitettavan matkalompakon, matkalaukkuun yhteystietolapun ja vaihdoin euroja Kroatian kunaksi. Sen jälkeen rentouduin katsoen Betty Davis-dokkarin Yle Areenasta. Rankkaa funkkia! Nyt vois ottaa iisisti ja jatkaa myöhemmin pakkausta.

tiistai

Klo 9.17. Aamuheräys, luin Hesarin. Seuraavana aamupalapatonki. Sitten suihkuun. Viimeiset pakkaukset ja kodin siivoukset. Klo 11.30. Pakkaus tehty. Seuraavaksi pieni tauko. Sen jälkeen tarkastan tärkeimmät tavarat, kuten passin. Klo 14.35 saavuin Helsinki-Vantaan lentokentälle, Terminaali 2, lähteviin reippaasti etuajassa. Muut tulevat noin 1,5 tunnin päästä. Ostin välipalaa, Tuna-leivän ja limun. Limun maku oli mulle uusi vadelmazero. Manskis!

Klo 18.20 Just noustiin ilmaan. Jänskää! Vauhtia on 825 kilsaa tunnissa! Jii Haa! Parituhatta kilsaa menee hujauksessa, about vajaassa kolmessa tunnissa. Tervetuloa Split! Tervetuloa Kroatia!

Klo 23.50 Päädyttiin Splitin öiseen yöhön, vajaa kilsan päässä hotellista italialaiskroatialaistyyliseen raflaan nimeltä Panula. Upea öinen ranta, jossa kaunis yönsilta.

keskiviikko

Klo 8.58. Ensimmäinen aamu. Heräsin väsyneenä. Osasyynä että tabletissa oli Suomen aika herätyksessä. Taidan ottaa vielä reilu puolen tunnin levon.

Klo 10.16. Syötiin aamupalaa, siirryttiin sisältä ulos syömään. Maisemina upea meri ja läheiset vuoret.

Klo 16.43. Käytiin uskomattoman kauniissa Adrian meressä uimassa. Sen jälkeen halusin käydä kuuluisassa ”saunassa”.  Yritin ymmärtää, ettei olla alasti tai naisille ja miehille olisi omaa saunaa, mutta se ettei ole ämpäriä ja löylykauhaa oli loukkaus suomalaisuutta kohtaan. Valitin siitä parillekin hotellin työntekijälle. Tuskinpa menee viesti perille. Kai ne ajattelevat, että hulluutta ehdottaa veden heittoa sähkölaitteeseen. No, kreikkalainen sauna oli heikkoa keskilaatua, mutta vei pahimman saunan himon. Tosiaan aikaisemmin käytiin Splitin keskustassa ja vanhassa kaupungissa. Olihan se vanha kaupunki viehättävä ja charmikas. Käytiin rantabulevardilla. Porukka söi ja joi viihtyisissä maisemissa.

perjantai

Klo 21.52. Käytiin vakkaripaikassa iltaruokailulla. Kerroin öisestä suunnitelmastani kuutamouinnista. Kukaan ei innostunut ajatuksesta. Hetken aikaa vähän ahdistuin, että pitääkö sinne nyt yksin mennä. Lopulta koko jengi päätti jäädä rannalle seuraksi. Se oli kiva. Olisihan se ollut noloa, jos kokemusasiantuntija hukkuisi. Heh heh! Kaunis kokemus. Eilisestä en olekaan kirjoittanut, sen verran on kertynyt väsymystä. Kokonaiskuva seminaariluennoista oli hämmentynyt. Onpa ihminen monimutkainen! Parhaiten jäi mieleen yhden jenkin selviytymistarina. Todella vaikuttava kaveri tämä Graig Lewis. Elää täydestä sydämestä. Toinen mieleenpainuva tapahtuma oli tutustuminen paikallisen mielisairaalan osastoon. Alkuesittelijä kertoi esimerkiksi, että iso osa väestöstä kärsii jonkinlaisista posttraumaattisista häiriöistä sotakokemuksien takia. Meidät jaettiin neljään ryhmään, viistoista per ryhmä. Omahoitaja esitteli ja puhui täysin vapautuneesti kaikesta. Se että suomalaisia pidetään suorapuheisina, kalpenee kyllä kroatiaan nähden ainakin tämän naisen kohdalla. Osastolla kaikki oli pienessä ruosteessa. Kaikkea oli liian vähän, eritoten rahaa. Siksi työntekijöitä oli liian vähän siivoojista hoitajiin ja lääkäreihin. Potilaspaikkoja oli liian vähän. Yksinkertaisesti kaikesta oli pulaa. Avoimuudesta jäi mieleen myös, miten meille esiteltiin hyvinkin kajahtanutta porukkaa. Hoitaja hyvinkin vapaasti puhui potilaan tilanteesta. Eipä ne potilaat kauheasti siitä hätkähtäneet. Hieman omituinen yhtäperhettätunnelma välittyi hetkittäin.

lauantai

Klo 7.35. Tänään oli voimia rentoutua ja pitää lomaa. Sen verran vei voimia itse seminaari. Aamiaisen jälkeen pienemmällä porukalla käytiin Splitissä. Neuvo Lp-levyjen myynnistä vanhan kaupungin vilkkailla basaareilla piti paikkansa. Sain ostettua viisi levyä. Sain hitusen tingattua. Olisi voinut ehkä enemmänkin saada, mutta levyt löytyivät, mikä on tärkeintä. Yksi porukasta opasti Rollareiden maailmaan, joten semmoisenkin levyn hommasin. Sitten syömään ja takaisin hotlaan. Rantarentoilua ja kohta taas syömään. Tässä nyt seikkailumme Kroatiassa vetäisee viimeisiään. Huomenna aikainen herätys ja kone lähtee 9.00 paikallista aikaa. Kiitos ja näkemiin!

Ps. Aamulla mainitsin vielä sauna-asiasta vastaanottovirkailijalle. Näköjään jostain hotellin uumenista olisi löytynyt ihan kunnon saunakin.

 

Konferenssi pidettiin jo 19.–21.9.2018 Kroatian Splitissä, mutta matkapäiväkirjan kokemukset oli kiinnostavaa saada uudelle blogi-alustalle.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *