| |

Äidistä, linnuista, kuolemasta

“Olen laskenut äitini linnun painoisen tuhkan metrin syvyyteen märkään multaan, jättänyt hänet sinne, ikuisesti. “

Äitini Sinikka Mäkinen menehtyi 21.9.2023 Suursuon sairaalassa.  Teoksessa käsittelen mm äitini elämän kolmea viimeistä viikkoa sairaalassa ainoan tyttären näkökulmasta.  Minun ja äitini suhde oli loppuun saakka vaikea. Kuoleman jälkeen hoidettavakseni lankesivat mm hautaaminen, asunnon tyhjennys, asunnon myyminen ja äitini velkojen maksaminen. 

Itse teos koostuu kolmesta osasta. Olen kirjoittanut tekstin, joka on esillä 16 minuuttia kestävänä ääniteoksena. Sini Haapalinna laulaa tekstien välissä kaksi minuuttia kestävän laulun, jonka hän alunperin lauloi saattohoidossa olevalle äidilleni syyskuussa 2023. Esillä on lisäksi noin 20 valokuvaa ja minun piirrustuksia ja maalauksia äidilleni vuosien varrelta.  

Teoksen kolmas osio on esine installaatio, joka muodostuu pääasiassa äitini lintu koristeista.

Teos kuten elämä sisältää erilaisia sävyjä, kuvia ja tunnelmia. Olen pyrkinyt keskustelemaan omien kokemusteni kautta maailman kanssa.

Läheisen kuolema on psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen kriisi. Se on kuitenkin myös osa elämää ja kohtaa meistä jokaista aikanaan.  Mitä elämässä silloin käytännön tasolla tapahtuu? Entä mielessä? Miten se vaikuttaa ihmissuhteisiin? Näitä haluan teoksessani pohtia ja avata kuitenkin taiteilijan vapautta käyttäen.

Satu Mäkinen (synt 1974)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *