On aika harrastaa – Ajankulua korona-aikana

Tekstiä muokattu hivenen koronan osalta.

Suomikaan ei välttynyt koronaviruksen vaikutuksilta. Rajoitusten takia Niemikotisäätiönkin toimipaikkojen ovia jouduttiin sulkemaan. Oli pakko keksiä itse virikkeitä omaan arkeen. Yhtenä harrastuksena minulla on ollut kitaran soitto, jonka parissa olen harjoitellut alkeita. Soittimena minulla on teräskielinen Fender CT-60S BLK akustinen kitara. Kitaran soitto on minulle keino viettää laatuaikaa itseni kanssa. Nuotinlukutaitoa minulla ei vielä ole, mutta se on tavoitteena. Tulevaisuuden suunnitelmissa on hankkia elektroakustinen kitara ja vahvistin. 

Myös omien laulujen sanoittaminen ja säveltäminen on kaukaisena haaveena. Tahtoisin kirjoittaa lyriikkaa, jonka aiheena olisi psyykensairauden kanssa selviytyminen. Sairastan paranoidista skitsofreniaa ja aihe on minulle tärkeä oman kokemuspohjani takia. Toivon ylläpitämiseksi ovat kokemustarinat aina paikallaan. Olen itsekin löytänyt ratkaisuja pulmiin, kuunnellessani toisten ihmisten kokemustarinoita ja musiikki olisi hyvä keino välittää omia oivalluksia toisille. 

Youtubessa on hyviä opetusvideoita, joiden avulla olen päässyt alkuun akustisen kitaran soitossa. Ensimmäinen sointu, jonka olen oppinut on Sielun Veljien kanoottilaulussa ainoana sointuna oleva E-molli. Kanoottilaulu on hyvä alkeisbiisi, josta jatkoin Lemon yhtyeen kappaleeseen Nainen tummissa. Se on 70-luvulla levytetty suomen kielinen versio Uriah Heepin klassikosta Lady in Black ja sen parissa opin A-mollin ja G-duurin. Pidemmän aikavälin tavoitteena minulla on Östen Warnerbringin vanha ruotsalainen iskelmä Snart blir det sommar igen vuodelta 1969. 

Huokeimmillaan kevyttä musiikkia, kuten esimerkiksi rock- ja popmusiikkia soittamaan kiinnostunut aloittelija, pääsee kitaraharrastuksen alkuun teräskielisellä akustisella Harley Benton D-120 kitaralla, jonka hinta on Thomann nettikaupassa 69 euroa. Kalleimmat teräskieliset akustiset kitarat maksavat yli 6500 euroa, kuten Gibson Hummingbird Custom AN. Kannattaa panostaa laatuun, eikä tuijottaa hintaa. Joskus voi huokeaan hintaan saada hyvin soivan kitaran, mutta varminta on ensin käydä musiikkiliikkeessä kokeilemamassa miten sellainen instrumentti soi, jonka on aikonut hankkia. Ostopäätöstä ei kannata tehdä kokeilematta. 

Akustisia kitaroita on myös nylonkielisinä. Nylonkielinen on tarkoitettu klassisen musiikin soittoon. Halvimmillaan nylonkielinen kitara maksaa 40 euroa, mutta halpa ei aina ole hyvä. Yamaha C40A maksaa f-musiikissa 149,90 euroa ja sitä suositellaan aloittelijoille sekä oppilaitoskäyttöön. 

Aloittelija tarvitsee myös viritysmittarin, jonka avulla kitaran saa vireeseen, ennen kuin oppii virittämään korvakuulolta. Viritysmittareiden hinnat ovat huokeimmillaan viiden euron paikkeilla, mutta suosittelen kunnollisen mittarin hankintaa, kuten esimerkiksi Boss TU-30 Tuner & Metronom, joka sisältää myös metronomin. Metronomin avulla oppii paremmin pysymään rytmissä. Boss TU-30 Tuner & Metronom maksaa noin 20 – 25 euroa ostopaikasta riippuen. 

Internetistä, osoitteesta https://www.kitarat.info/kitaran-otteet-ja-soinnut/ löytyy tulostettava sointutaulukko, jonka avulla oppii perussoinnut. 

Kyseisillä sivuilla on myös teoriaa muunmuassa virittämisen ja komppaamisen tueksi. Osoitteessa https://www.rockway.fi on verkossa toimiva musiikkikoulu, josta löytyy yli 3000 opetusvideota kitaralle ja mikä parasta, tätä palvelua pääsee kokeilemaan ilmaiseksi. 

Sanoittamisesta kiinnostuneille suosittelen Heikki Salon kirjoittamaa kirjaa {kahle}KUNINGASLAJI, joka on laululyriikan käsikirja. Kirjassa on neuvoja lyriikoiden suunnitteluun. Niille, jotka kokevat mielenkiintoa mennä perussointuja pidemmälle voin suositella Phil Caponen kirjaa 500 parasta kitarasointua. Kirja on tarkoitettu kattavaksi sointuoppaaksi kaiken tasoisille kitaristeille. 

Me-sivustolla alettiin julkaista 13.5.2024 lähtien Haagan toimintatalon oman julkaisun, Haagan Haikun, kirjoituksia, kuvia ja taidetta. Koska Haikua on julkaistu monta vuotta, haluamme nostaa ajattomia kirjoituksia myös vanhoista lehdistä.
Kaikki Haiku-artikkelit >
Kaikki Haiku-lehdet >

Nautinnollisia lukuhetkiä!

Hei! 👋
Haluaisitko sinäkin saada uutiskirjeemme?

Saat ajankohtaiset ja kiinnostavat Niemikotisäätiön tapahtumat sähköpostiisi, kun kirjoitat osoitteesi alle ja klikkaat Tilaan-nappulaa.

Voit lopettaa tilauksesi helposti. Emme lähetä roskapostia ja sähköpostiosoitteesi on turvassa. Lue tietosuoja- ja rekisteriselosteemme Niemikotisäätiön sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *