Neuropsykiatria✨️🌸💮💮🪷🪷🌺🎐🎐

Haastattelu tapahtui sähköpostitse ja siihen vastasivat Nina Sohlberg ja Anne Jukkara.

Onko Niemikotisäätiöllä jotenkin erityisen paljon nepsyvalmentajia ja kuinka paljon?🙂

Emme osaa vastata tarkkaa määrää, kuinka paljon nepsyvalmentajia säätiöllä jo on. Voisimme arvioida, että jokaisessa tai lähes jokaisessa toimintayksikössä on nepsyvalmentaja. 

Se on jonkunlainen investointi, miksi niemikotisäätiö on päättänyt panostaa juuri siihen?

Meidän näkemyksemme mukaan nepsyvalmentaja koulutuksesta on hyötyä kaikessa ohjaustyössä, eri menetelmät linkittyvät toipumisorientaatioon, joka on kuitenkin toimintamme viitekehys.

Millainen nepsyvalmentajan koulutus oli?🙂

Koulutus kesti meillä vuoden verran. Koulutus koostui lähiopetuspäivistä, itsenäisestä opiskelusta ja teorian käytäntöön viennistä. Koulutuksen oppimismenetelminä ja tehtävinä oli henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman luominen, valmennusharjoittelu, kirjareflektio, työnohjaus, välitehtävät, vertaisryhmätyöskentely sekä kehittämistehtävä. Jokainen loi kehittämistehtävänsä omaan työhön hyödynnettäväksi. 

Lähiopetuspäivinä meillä oli vierailevia luennoitsijoita, jotka olivat käsiteltävän asian asiantuntijoita ja/tai kokemusasiantuntijoita. Vierailevina luennoitsijoina oli muun muassa ammatillinen erityisopettaja ja kokemusasiantuntija Touretten oireyhtymästä. Kaikkinensa hyvä koulutus, ainakin meillä on pelkkää positiivista sanottavaa.

Voiko nepsyvalmentajan taitoja/tietoja hyödyntää myös ohjatessa/kohdatessa kuntoutujan jolla ei nepsyjuttuja?🙂

Ehdottomasti voi, ratkaisukeskeisistä menetelmistä on hyötyä nyt ja aina. Tieto ja taito, jota koulutuksessa sai, on hyötyä ihan jokaisessa asiakaskohtaamisessa. 

Koulutuksesta sai käytännön keinoja ja työkaluja ohjaustyöhön sekä vuorovaikutukseen. Koulutuksessa korostui oikea-aikaisesti pieniin tavoitteisiin ohjaaminen sekä voimavarakeskeinen lähestymistavan ja ajattelun vahvistuminen ongelmakeskeisen ajattelun sijasta. Avoimet kysymykset, ennakointi ja selkeys omaan vuorovaikutukseen sekä empaattinen kuuntelu vahvistuivat. Työntekijänä on hyvä jatkuvasti pysähtyä pohtimaan omaa työtä ja toimintatapoja.

Jokapäiväinen elämä, arjen hallinta, työn teko, opiskelu ja ihmissuhteet, kaikessa näissä voi ja tulisi hyödyntää ratkaisukeskeistä ajatusmallia;  

”Ratkomalla ongelmia ratkaisukeskeisesti, kiinnität huomion siihen, mikä toimii. Huomaat pienetkin edistysaskeleet, jotka vievät kohti tavoitetta. Tavoitteena ratkaisukeskeisyydessä on päästä eteenpäin ja välttää syyllistämistä.”  Lähde: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/ajatukset/ratkaisukeskeinen-menetelma/ 

Oma henkilökohtainen lempi aihealue nepsykoulutuksessa?🙂

Ollaan aika samaa mieltä tässä asiassa: Touretten oireyhtymä, tic-oireet. Kokemusasiantuntija teki meihin vaikutuksen aidon rehellisellä kuvailullaan elämästään.

Mitä jäi erityisesti mieleen siitä koulutuksesta? 🙂🙂

Saimme kunnian tavata laajan kirjon erilaisia kokemusasiantuntijoita. Koulutuksen myötä myös eri yksiköissä olevat työntekijät pääsivät jakamaan osaamistaan ja kokemustaan. Niemikotisäätiöllä on huipputyyppejä töissä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *