Kuva Tarasta, Mieletöntä Valoa -vertaistuottaja, muusikko ja kokemusasiantuntija
| | |

Mieletöntä Valoa vertaistuottaja, muusikko ja kokemusasiantuntija Tara Hagman

NIEMIKOTIKIRJEET – UUSI KIRJOITUSSARJA

Teksti ja haastattelu: Päivi Savolainen

Kuvat: Tara Hagmanin arkisto

Uudessa sarjassamme tutustumme Niemikotisäätiön palvelunkäyttäjiin. Sain ajatuksen kirjoitussarjaan henkilöstä, jota juuri tähän ensimmäiseen juttuun haastattelen. Tara Hagman on kokemusasiantuntijoitamme, Mielettömän valon alla vertaistuottaja ja toimittaja, amatöörimuusikko miesystävänsä kanssa perustamassa bändissään Mystic Nightmare sekä oli kävijänä Kulttuuripaja ELVIKSESSÄ.

Tästä alkakoon tutkimusmatkamme Niemikotisäätiön palvelunkäyttäjiin. (Artikkelin voi lukea siis myös kevään 2021 Haikun numerosta.)

OSA 1: YKSILÖN OIKEUKSISTA, SÄÄTIÖSTÄ JA TAITEESTAKIN – TARAN HAASTATTELU

Tutustuin Taraan käydessäni Niemikotisäätiön kokemusasiantuntijakoulutusta. Niinkin värikkäästä ja monimuotoisesta porukasta Tara oli vähän poikkeavampi kuin muut. Hän on vahvasti tunteva ihminen, joka tuntee myönteisiä ja valitettavasti myös kielteisiä tunteita vahvasti. Hänellä on selkeä visio muun muassa kokemusasiantuntijatoimintaan ja hän on monesta asiasta kiinnostunut. Hän sanoo: ”Rankat elämäni kokemukset ja haasteet, joita olen elämässäni joutunut kohtaamaan ovat sysänneet selviytymisviettiäni ehkä jopa äärirajoillekin asti. Vahva ‘tiedostamaton’ elämänhaluni on syössyt minut itseymmärryksen oppitunneille, avun saannin piiriin, asumaan kolme vuotta Lontoossa kun olin nuori aikuinen, ja myös saanut minut kokeilemaan erilaisia asioita ja lisäksi näkemään paljon.” Tara on todella kiinnostava ihminen, joka oli ihan must saada meidän lehteemme.

1 Mikä on tärkeintä elämässä ja maailmassa?

A) Fanaattisuudesta. Jos elävillä olennoilla olisi mahdollisuus kohdata turvallisesti ja hallitusti oma pimeä puolensa, eriarvoisuus ja epäyhdenvertaisuus saataisiin rutkasti vähenemään, jos ei nyt ihan täysin loppumaan. Esimerkki siitä, miten itse näen eriarvoisuuden ja epäyhdenvertaisuuden: uskonnollinen, poliittinen, filosofinen, kulttuurinen vakaumus/ääriliike joka alistaa tai sortaa muita. Kaikenlainen fanaattisuus on pahasta.

B) Töihin pääsyn vaikeudesta. “Yksi este työelämään kuntoutumiseeni on ollut Iso-Britanniasta tulevan eläkkeeni jäykät ehdot työelämään kuntoutumisen mahdollisuudesta. Koska saan eläkettä kahdesta eri maasta minua koskee sekä Iso-Britannian eläkelaki että Suomen eläkelaki. Suomesta saamani eläkkeen ehdot antavat paremmat mahdollisuudet kuntoutua takaisin työelämään kuin Iso-Britannian eläkelakisysteemi. Myös kahden maan välinen eläkelaitosten kommunikaatio koskien eläkeasioitani on ollut hankalaa.” Töihin pääsemisen este vamman (fyysinen vamma tai kehitysvamma), pysyvän sairauden (synnynnäinen, myöhemmin ilmennyt sairaus ja myös psyykkinen sairaus) tai pitkäaikaistyöttömyyden (rakennetyöttömyys) takia on minusta ihmisoikeusrikkomus, joka loukkaa ihmisen perusoikeuksia toteuttaa itseään yhdenvertaisena kansalaisena ja kokea merkityksellisyyttä siitä, että on yhdenvertainen yhteiskunnan jäsen. Terveisiä kansanedustajillemme sekä ministereille, jos joku heistä tämän haastattelun lukee: “Suomella ei ole varaa lapata pysyville sairaseläkkeille nuoria, joissa olisi oikeasti työpotentiaalia, mutta jotka eivät voi vammansa tai sairautensa takia tehdä kokopäivätöitä. Suomessa töihin pääsyn kriteerit yksilöä kohtaan ovat aivan liian korkeat, epärealistiset ja epäoikeudenmukaisetkin. Pienten ja keskisuurten yritysten palkkaamista pitää helpottaa ja tukea, jotta he uskaltavat palkata riveihinsä vaikka vajaakuntoisenkin henkilön.” Sitten vielä terveisiä hyvin toimeen tuleville yrittäjille: uskaltakaa kokeilla ja palkata myös vajaakuntoinen. Avartakaa näkemystänne, että vajaakuntoinen tai vammainenkin voi omata työpotentiaalia, vaikka ei ehkä pystyisikään kokopäivätyötä tekemään.

2 Minkälainen olisi sun toivemaailma?

Sellainen maailma, jossa aito oikeudenmukaisuus/yhdenvertaisuus toteutuu mahdollisimman hyvin kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Uskon ja väitän, että maailmalla vallassa oleva eriarvoisuus on osittain kiinni poliittisesta tahdosta, kyvyttömyydestä kantaa aitoa vastuuta sekä rohkeuden puutteesta. Jotta unelmani aidosti yhdenvertaisesta maailmasta toteutuisi, se vaatisi ison annoksen rohkeutta ja myös sitä, että yksilön olosuhteet antavat mahdollisuuden kohdata oman “pimeän puolensa” turvallisesti ja hallitusti. En usko, että maailma voi muuttua paremmaksi ennen kuin se pystyy kohtaamaan ja hyväksymään omat kipukohtansa niin hyvine kuin huonoinekin tuntemuksineen. Toivemaailmassani psykopatialle keksitään hyvä, toimiva ja asianmukainen hoitomuoto. Olen tullut siihen tulokseen omista kokemuksista, oivalluksista ja tätä aihetta koskevia tieteellisiä dokkareita katsellessa, että psykopatia/sosiopatia (uskon voimakkaasti esimerkiksi, että suurin syy sotiin ovat psykopaattiset hirmuhallitsijat) on yksin suurin syyllinen siihen miksi maailmamme on juuri tällainen kuin se nyt on – hyvin epäreilu ja epäoikeudenmukainen.

Vapaa sorrosta niin että kaikki kulttuurien hyvät ominaisuudet saisivat elää. (En pysty kaikkia kulttuureja hyväksymään tai ainakaan niiden kulttuurien niitä opittuja malleja, jotka kannustavat toisen elävän olennon alistamiseen ja vapauden riistoon.)

MaaiIman joka on vapaa stigmasta koskien mielenterveyden häiriöitä/sairauksia sekä ihmisten paranormaaleja kokemuksia. Elämme vielä maailmassa jossa sinut yksi-oikoisesti leimataan mielisairaaksi jos puhut tai kerrot paranormaaleista kokemuksistasi suomen terveydenhuollossa. Paranormaaleja kokemuksia voi olla sekä mielisairailla että terveillä. Mielensairaan kohdalla, jos hän kertoo paranormaaleista kokemuksistaan, on tietty vaikeampi tietää onko kyse itse harhasta vai todelllisesta kokemuksesta.Onneksi on olemassa jo yksi mielenterveys yhdistys jossa näistä paranormaaleista kokemuksista pystyy puhumaan ilman että saa “hullun leiman”. Se on Moni-ääniset ry.

Mielenterveyssairaudesta, -ongelmasta, vammasta ja fyysisistä vammoista kärsivillä (mukaan lukien myös kehitysvammaisuus sekä sairaudet, joista tällä hetkellä ei ole vielä olemassa diagnoosia) olisi oikeus saada hyvätasoista hoitoa ja kuntoutusta ilman, että sinun pitää todistaa miljoona kertaa olevasi sairas ja tarvitsevasi apua. Tahdon reilun ja oikeudenmukaisen maailman kaikille! Moni tietää aivan liian hyvin ja omakohtaisesti, että psyykkisesti sairastuneen kohtelu ei aina ole asiallista. En kiistä sitä, etteikö psyykkisesti sairastuneen hoitaminen olisi vaikeaa ja haastavaa – varmasti on, mutta ei se tarkoita sitä, että hoidettavaa saa kohdella ala-arvoisesti ja kaltoin”.

3 Mitä Niemikotisäätiö on minulle antanut?

2010 pääsin Kulttuuripaja Elviksen bänditoimintaan, niin Elvis antoi minulle tosi paljon itseluottamusta, ja Markuksen ansiosta sain Tukilinjalta sähköpianon. Myös Kulttuuripaja Elviksen jamit ovat olleet huippuja. Iso kiitos myös 2010 Kulttuuripaja Elviksen muillekin ohjaajille; Heidi Karjalaiselle ja Teppo Tolvaselle ja kaikille vertaisohjaajille. Kiitos Teppo Tolvaselle ja Minna Tikka- Lapveteläiselle myös heidän kannustavista, motivoivista asenteistaan sekä humoristisesta ja hauskasta otteestaan kokemusasiantuntija-koulutuksessani 2017-2018. Kiitos myös Heikki Krookille ja muille Niemikotisäätiön kokemusasiantuntija-“tukikouluttajille”.

2019 Niemikotisäätiö kustansi osalle kokemusasiantuntijoita Helsingin kesäyliopiston kahden päivän toipumisorientaatiokoulutuksen, josta sai myös opintopisteitä. Kesäyliopiston kautta pääsimme kahden tunnin kokemusasiantuntijapaneeliin, josta kesäyliopisto maksoi meille palkkaa. Kiitoksissa haluan mainita myös Niemikotisäätiön toiminnanjohtajan Seppo Erosen ja koko Niemikotisäätiön henkilökunnan. Asun Niemikotisäätiön Jälleenvuokrauksen asunnossa ja olen saanut tukea asumisen kinkkisiin ja muihin tilanteisiin – vaikka ihan kaikkeen Niemikotisäätiön Jälleenvuokraus ei ole voinut vaikuttaa juuri niin kuin olisin halunnut. Minusta on tosi hyvä, että Niemikotisäätiöllä on tuo yölinja-puhelin, jonne voi soittaa, kun tilanne muuttuu täysin sietämättömäksi. Pari henkilöä Niemikotisäätiön Jälleenvuokrauksesta haluaisin mainita ja heitä kiittää: Timo Sampoa lehmän hermoista ja hyvästä kuuntelukyvystä 🙂 sekä Jälleenvuokrauksen isännöitsijää Anssi Kiurua jämäkkyydestä, erityisen hyvästä tietotaitoisuudesta isännöinnissä ja ihan rakennusmateriaalin käyttämisestä asti, talotekniikasta, selkeydestä ja lisäksi hän pyrkii myös olemaan oikeudenmukainen.

Haluan erityisesti mainita Minna Tikka-Lapveteläisen, joka ansaitsee ehdottomasti syvät ja isot kiitokset siitä, että hän on kokemusasiantuntijakouluttajani, kannustajani, uskomaton kuuntelija sekä lehmänhermoinen. Minnassa on ehdottomasti terapeutin kykyjä ja vahvuuksia!

4 Ketkä ovat idolisi ja esikuvasi?

Yksi suurin ja tärkein esikuvistani on 1800-luvulla syntynyt Lucina Hagman, joka vaikutti henkeen ja vereen olennaisesti naisten aseman paranemiseen Suomessa, puolusti suomen kieltä sekä välitti aidosti huonompiosaisista kansalaisista. Lucina Hagman  oli myös Suomen ensimmäinen naiskansansedustaja. Minna Canth oli hänen hyvä ystävänsä ja myöhemmin Lucina kirjoitti elämäkerran Minna Canthista. Lucina Hagman on minulle sukua.

5 Onko sinulla suosikkimottoa elämän varalle?

Musta huumori on ahdistuksen antiahdistuspilleri 😀

6 Kerro miten syntyi runo “Kun traumasi ovat kahleesi” me.niemikotiin?

Viimeaikaisista vastoinkäymisistä ja elämän haasteista. Runo syntyi oikeastaan noin parissa tunnissa.

7 Mitä sana luominen tuo sinulle mieleen?

Kun keksii jotakin – yleensä kyse on jostakin taiteellisesta luomisprosessista.

8 Suosikkiluomuksesi omista jutuistasi?

Ensimmäinen: vuonna 2002 tehty taideteos vesiväreillä Invalidiliiton työhönvalmennuksessa.

Toinen: biisini Shattered Reflection, jonka täysin itse sävelsin pianolla ja myös sanoitin. Harjoittelin tätä biisiäni noin 3 vuotta yksin, kunnes 2018 kihlattuni kanssa saimme bändin kokoon. Tämän jälkeen biisistäni tehtiin bändiversio, joka esitettiin bändimme muiden biisien kera lokakuun 2019 Kulttuuripaja Elviksen jameissa. Toimin siis amatöörimuusikkona miesystäväni kanssa perustamassani bändissä, jonka eteepäin vievänä voimana toimin jotta bändi saattii kasaan. Bändimme Mystic Nightmare on ollut nyt kasassa yli kaksi vuotta ja harjoittelemme säännöllisesti ja uutta biisimateriaaliakin  on syntynyt. https://www.youtube.com/watch?v=mdbuEf4kb9o

Lisäksi Tara on esitellyt meille muille ideansa Mielenterveyskuntoutujien ja rikoksen uhrien turvatalosta. ”Paikka olisi matalan kynnyksen paikka, joka on auki 24 h. Talo olisi kodinomainen. Siellä olisi tilaa perheille, pariskunnille, yksin asuville sekä heidän lemmikeilleen. Talossa olisi psykiatrian/mielenterveyden ammattilaisia ja rikosoikeuden ammattilaisia. Jatkohoitomahdollisuudet kerrottaisiin ja niitä tarjottaisiin. Paikka olisi vartioitu. Hanke olisi valtakunnallinen ja kunnan ja valtion rahoittama.”

Tässä on linkkejä Taran toteuttamista media tuotannoista Mieletöntä Valoa hankkeen alla.

https://soundcloud.com/mieletontavaloa/keroputaan-malli-hoitomuotona-avoin-dialogi

https://mieletontavaloa.fi/taran-vaihtoehto/

https://www.city.fi/blogit/kahelinkapina/hoitomuotona+avoin+dialogi/131779

https://soundcloud.com/mieletontavaloa/viikate?in=mieletontavaloa/sets/vaelkkyraetinaet-jouluna-2017

https://soundcloud.com/mieletontavaloa/tuska2016-morket

Mystic Nightmare
Arvottavat silmät

Teksti ja haastattelu: Päivi Savolainen

Kuvat: Tara Hagmanin arkisto

Hei! 👋
Haluaisitko sinäkin saada uutiskirjeemme?

Saat ajankohtaiset ja kiinnostavat Niemikotisäätiön tapahtumat sähköpostiisi, kun kirjoitat osoitteesi alle ja klikkaat Tilaan-nappulaa.

Voit lopettaa tilauksesi helposti. Emme lähetä roskapostia ja sähköpostiosoitteesi on turvassa. Lue tietosuoja- ja rekisteriselosteemme Niemikotisäätiön sivuilla.

2 Kommenttia

  1. Tämä on hieno ja avaava teksti. Kiitos paljon Tara, että kerroit kokemuksistasi ja ideoistasi!

  2. Olet kyllä mielestäni löytänyt paljon totuutta asioiden taustoilta, KIITOS ROHKEUDESTASI! Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että henk. koht. pimeydet kun joku vallanpitäjä heijastaa vaikka johonkin ihmiseen/kansanryhmään, niin pahaa jälkeä siitä tulee, siitä on todisteita niin historiasta kuin ikävä kyllä nykypäivästäkin (2. maailmansota). Yksi työharjoittelussa kokin ammattitutkintoa varten ollut työkaverini sanoi, että ihmisten eriarvoisesta kohtelusta johtuu kaikki paha päällä maan. Lisäksi olen saanut sellaista kuntoutujatovereiden työasioista kuulla, että työelämä sujuu siinä, missä “taviksellakin”, kun suhtaudutaan oikein ja oikeudenmukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *