Toipumisorientaatio

Kokemusasiantuntijan opas: osa 3

Niemikotisäätiön toiminta perustuu Toipumisorientaatio-nimiseen ajattelu- ja toimintamalliin (Recovery Model). Toipumisorientaatio tarkoittaa, että keskitytään jokaiselle yksilölliseen toipumisen matkaan sen sijaan, että keskityttäisiin ongelmiin tai oireisiin. 

Toipumisen matka on kuntoutujalle merkityksellisen ja hyvän elämän luomista niillä keinoilla, jotka ovat sillä hetkellä mahdollisia. Merkityksellisyyttä elämään saa tekemällä asioita, jotka tuntuvat tärkeiltä ja mielekkäiltä. Tekeminen voi olla esimerkiksi kokoaikatyö, osa-aikatyö, opiskelu, keikkatyö, työtoiminta, vapaaehtoistyö, kurssi, koulutus tai harrastus.

Kuntoutujan itsenäinen päätöksenteko, oma kokemus, omat tavoitteet ja toiveet ovat tärkeä osa toipumista. Työntekijä tukee tässä edistämällä kuntoutujan osallisuutta ja antamalla huomiota hänen kyvyilleen ja vahvuuksilleen. Toipumisorientaatiossa työntekijä kohtaa kuntoutujan ennen kaikkea ihmisenä ja oman elämänsä asiantuntijana ja toimijana.

Kuva, jossa on iloinen keltainen tähti tekstien ympäröimänä: Osallisuus ja toimijuus, Myönteinen minäkäsitys, Merkityksellinen elämä, Voimaantuminen ja Toivo ja luottamus.
Screenshot

Toipumisorientaation viisi periaatetta (connection, hope, identity, meaning, empowerment: scottishrecovery.net).

Tämä kirjoitus on osa Aino S:n tekemästä Kokemusasiantuntijan oppaasta. Opasta käytetään keskeisenä oppimateriaalina Niemikotisäätiön kokemusasiantuntijakoulutuksessa, joka täyttää 10 vuotta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *